INSCHRIJVEN 2019-2020

Leerlingen al ingeschreven voor het schooljaar 2018-2019 en inwoners van Niel kunnen vanaf nu inschrijven via kunstacademieniel@gmail.com.
We hebben volgende gegevens nodig:
· Naam en voornaam
· Adres
· Geboortedatum
· GSM en/of telefoonnummer (voor de kinderen van mama en/of papa)
· E-mail

Inschrijvingsgeld wordt bij voorkeur betaald via overschrijving van het bedrag naar rekening BE72 0682 1194 3916.
Nieuwe leerlingen die buiten de gemeente Niel wonen kunnen inschrijven vanaf 1 augustus. Inschrijven van nieuwe leerlingen kan ook op woensdagavonden 4 en 11 september tussen 19 en 21 uur in de lokalen van de KAN en tijdens de opendeurdag op zaterdag 7 september van 10u tot 12 en van 13u tot 17u.

Inschrijvingsdagen en kostprijs

Woensdag 4 en 11 september van 19:00 tot 21:00 uur en
zaterdag 7 september van 10:00 tot 12:00 uur en tijdens de OPEN DEURDAG van 13:00 tot 17:00 uur.

Kostprijs van de cursussen

Jongeren tot 18 jaar:
90 euro voor inwoners van Niel en 100 euro voor de anderen
Volwassenen
120 euro voor inwoners van Niel en 140 euro voor de anderen

Voor elke bijkomende cursus betaal je 40 euro meer.
Bijvoorbeeld: indien je inschrijft voor tekenen op woensdagavond en je komt ook schilderen op zaterdagvoormiddag, dan betaal je als inwoner van Niel 160 euro (120 + 40). Kom je op maandag fotografie volgen, op woensdag 3D, op donderdag modeltekenen en op zaterdag schilderen en woon je niet in Niel, dan betaal je 260 euro (140 + 40 + 40 + 40).
De lessen kunstgeschiedenis zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld van onze studenten. Schrijf je enkel in voor kunstgeschiedenis, dan betaal je als inwoner van Niel € 30 en als je niet in Niel woont € 40.
Eind mei en begin juni organiseren we de buitenklas op enkele leuke plaatsen die zowel voor tekenaars, schilders, 3D-ers als fotografen geschikt zijn. Ook deze activiteit is in het inschrijvingsgeld van onze studenten inbegrepen. Schrijf je enkel in voor de buitenklas dan betaal je €40 ongeacht het aantal keren dat je komt.
Iemand die alleen model komt tekenen betaalt € 90.

Hoe inschrijven?

Leerlingen al ingeschreven voor het schooljaar 2018-2019 en inwoners van Niel kunnen vanaf nu inschrijven via kunstacademieniel@gmail.com.
We hebben volgende gegevens nodig:
· Naam en voornaam
· Adres
· Geboortedatum
· GSM en/of telefoonnummer (voor de kinderen van mama en/of papa)
· E-mail

Inschrijvingsgeld wordt bij voorkeur betaald via overschrijving van het bedrag naar rekening BE72 0682 1194 3916.
Nieuwe leerlingen die buiten de gemeente Niel wonen kunnen inschrijven vanaf 1 augustus. Inschrijven van nieuwe leerlingen kan ook op woensdagavonden 4 en 11 september tussen 19 en 21 uur in de lokalen van de KAN en tijdens de opendeurdag op zaterdag 7 september van 10u tot 12 en van 13u tot 17u.

Overzicht leerkrachten en inhoud cursussen

Voor volwassenen

Tekenen
woensdag van 19 tot 21:30 uur
Leerkrachten: Diego Joosten en Paul Horemans
Tekenen is een belangrijk expressiemiddel en een onontbeerlijk instrument voor kunstenaars. Waarnemingstekenen blijft de basis voor alle creatieve uitdrukkingsvormen.
Je leert op academische wijze omgaan met lijn, vorm, contrast, ritme, perspectief en compositie. Je tracht de visuele wereld te observeren en te analyseren en brengt dat in jouw werk over.
Je leert omgaan met verschillende materialen zoals potlood, pen, inkt, houtskool, krijt,…
We besteden ook aandacht aan klassieke studies zoals stilleven, landschap en portret.

3D
woensdag van 19 tot 21:30 uur
Leerkracht: Zjos Meyvis
In het 3D atelier maak je kennis met alle mogelijke technieken om een 3D werk op te bouwen en te creëren.
Je leert er omgaan met alle soorten materialen zoals klei, hout, steen, gips. Belangrijk is de opbouw en het leren inschatten van vormen en verhoudingen in het maken van 3D werk.
Je wordt als student begeleid om meer kennis en vaardigheid te verwerven in de eerste stappen naar een eigen creatie.

Schilderen
zaterdag van 9 tot 12 uur
Leerkrachten: Diego Joosten en Paul Horemans
Tijdens deze cursus leer je werken met alle mogelijke schildermaterialen zoals olieverf, aquarel, acrylverf,…. Technische vaardigheden worden jou bijgebracht. De cursisten krijgen een groot palet aan mogelijkheden waaruit zij met de tijd een persoonlijke keuze kunnen maken. Er wordt aandacht besteed aan kleur, textuur, factuur en structuur om te komen tot een eigen visie en uitwerking zonder dat interpretaties en stijlen worden opgedrongen. De cursus omvat ook landschapsschilderen in de natuur en portret.
Doel van de cursus is het bijbrengen van technische vaardigheden om tot eigen creaties en inzichten te komen.

Fotografie
Op een aantal maandagen van 19 tot 21:30 uur en op afgesproken zaterdagen en zondagen
Leerkracht: Paul Caers
De lessen fotografie worden niet meer op vaste maandagavonden gegeven. Bij de start van het schooljaar wordt er klassikaal afgesproken waar en wanneer de lessen en bijhorende uitstappen doorgaan. De basislessen hebben plaats in de klas zelf. Daar worden de opdrachten gegeven, geëvalueerd en besproken. Regelmatig zal er een uitstap gepland worden naar fotografisch interessante locaties. Er wordt ook kennis gemaakt met bekende fotografen en bezoeken gebracht aan tentoonstellingen.
Het doel is om een zo breed mogelijk palet aan fotografische mogelijkheden door te geven zodat je van daaruit een eigen stijl kan ontwikkelen en je fotografisch denken kan verruimen.
Je eigen creatief denken staat voorop.

Tekenen naar levend model (voor gevorderden)
Op een aantal donderdagen van 19 tot 21:30 uur
Leerkracht: Diego Joosten
De observatie en weergave van de menselijke figuur en anatomie hebben altijd centraal gestaan in ons westers artistiek denken. Het menselijk naakt bekleedt een belangrijke plaats in de beeldende kunst: de mens als maat van alle dingen. Het staat je in het atelier vrij te tekenen, schilderen of boetseren.

Voor jongeren

Jeugdatelier
Leerkracht: Sanne Vanderkrieken
Voor kinderen uit het 1-ste en 2-de leerjaar:
woensdagnamiddag van 14 tot 16 uur

In het jeugdatelier leer je de eerste stappen zetten in het beleven en creëren van kunst. Je werkt met allerlei materialen en leert omgaan met alle soorten technieken. Je leert tekenen en schilderen maar ook het knutselen van 3D werken met allerlei soorten materiaal is een belangrijk gegeven. Je maakt je eigen creaties.
Je zet je eerste stappen in de kunstwereld en maakt spelenderwijs kennis met het werk van bekende artiesten en kunstenaars.

JeugdPLUSatelier
Leerkracht: Patrice De Mayer
Voor kinderen van het 3-de tot en met het 6-de leerjaar:
ofwel op woensdagnamiddag van 14 tot 16:30 uur,
ofwel op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur

In het jeugdatelierPLUS leer je vormen en kleuren ontdekken en werk je vanuit je eigen fantasie en belevingswereld. Je werkt het hele jaar rond verschillende thema's en maakt kennis met tekenen, schilderen en allerlei soorten creatieve technieken (boetseren, collages maken, assemblages, groepswerken…).
Je leert het werk van bekende kunstenaars en artiesten kennen en je wordt spelenderwijs ingewijd in de kunstgeschiedenis.
Zowel 2D als 3D leren kijken vormt de basis van de lessen.

Kunst en projectatelier
Leerkracht: Charlotte Severeyns
Voor jongeren uit het middelbaar:
zaterdagochtend van 9 tot 12 uur

Dit is een creatief atelier met algemene basisvorming waarin verschillende plastische technieken aan bod komen. Projecten worden zowel individueel als in groep uitgewerkt.
Vanuit een opdracht of thema (al dan niet actueel) probeer je diverse materialen uit en wordt jouw persoonlijke creativiteit sterk gestimuleerd. We werken zowel in 2D als 3D.
Het doel is om je in contact te laten komen met nieuwe uitdrukkingsvormen en technieken, waardoor je artistieke kwaliteit leert zien en waarderen.
Vorige jaren werden assemblages gemaakt maar ook muurschilderingen, wandpanelen, illustraties kwamen aan bod. De digitale wereld deed zijn intrede in deze klas door het maken van beelden die op je smartphone te zien waren.
Het is een atelier dat geënt wordt op de interesses, persoonlijkheden en mogelijkheden van de klas.

De uitstappen

De KAN organiseert regelmatig uitstappen naar musea en andere kunst- en cultuurevenementen. Afhankelijk van het aanbod wordt er op regelmatige basis op zaterdagnamiddag na de lessen samen tentoonstellingen bezocht.
In het voorjaar wordt een grote dag uitstap georganiseerd.
Alle uitstappen worden opengesteld voor alle geïnteresseerden, ook niet-KAN leden.
De kleine uitstappen worden met eigen vervoer gedaan, op eigen risico, en de kosten worden onderling gedeeld.
Voor de grote uitstap wordt er een bus ingelegd en wordt er een vaste prijs opgelegd.

Cursus Kunstgeschiedenis

Elk jaar worden er in januari, gedurende 4 donderdagavonden , lessen kunstgeschiedenis georganiseerd, telkens van 19u tot 21.30u.
De inhoud is afhankelijk van de docenten die bereid gevonden worden om les te geven.